15 Adımda Windows 10 hızlandırma

15 Adımda Windows 10 hızlandırma

31.12.2020 0 Yazar: Yönetici

15 Adımda Windows 10 hızlandırma. 15 adımda Windows 10 u nasıl hızlandırabileceğimizi öğreneceğiz. Bunlara göz atalım.

0:10 1. Donanımsal yeterlilik. Bilgisayarınızın hızını önemli şekilde etkileyecek 2 donanım Hafıza ve Sabit disktir. Microsoft un sitesinde Windows 10 için en az sistem gereksinimi 2 GB olarak yazılsa da, ben 4 GB hatta 8GB hafıza tavsiye ediyorum. Bilgisayarın çalışma hızını en çok etkileyecek faktörlerden bir tanesidir. Aynı anda birçok programı açıp rahat bir şeklide çalışmanızı sağlar. Bilgisayarınızda ne kadar hafıza olduğunu öğrenmek için Bu bilgisayar a sağ tıklayarak Özellikleri seçin. Açılan pencerede hangi Windows yüklü, işlemci ve hafıza hakkında bilgi alabilirsiniz.
Sabit disk olarak ise mutlaka SSD – Solid State Drive sabit disk tavsiye ediyorum. İçerisinde mekanik kısımlar olmadığı için hem güvenli ve hem de çok hızlıdır. SSD ye geçtikten sonra Windows un açılma kapanma, çalışma hızı en 3-5 kat artacaktır. Evet yanlış duymadığınız, hala SSD kullanmıyorsanız mutlaka SSD sabit diske geçin. İmkanınız varsa büyük kapasiteli 1 sabit disk almanızı ve tek diskle çalışmanızı tavsiye ederim. Eğer büyük kapasite alma imkanınız yoksa ve bilgisayarınıza 2 sabit disk konulabiliyorsa, eski sabit diskinizi dosya yüklemeleriniz için kullanabilir, yeni alacağınız SSD sabit diski ise Windows ve programları yüklemek için kullanabilirsiniz, böylece çok büyük kapasite almanıza gerek olmaz.
2:36 2. Sistem Sürücüsünde Boş Alan. Windows sisteminin yüklü olduğu sürücüde boş yer kalmamış olabilir. Bu Bilgisayarı açıp C sürücüsüne tıklayın. Boş alanı kontrol edin. 10 GB boş alan Windows un rahat çalışmasını sağlayacaktır. Yeterli yer yoksa, Gereksiz dosyalarınızı silebilir veya dosyalarınızı başka sürücüye taşıyabilirsiniz. Ayrıca Disk Temizleme uygulamasını kullanarak yer açabilirsiniz. Ara düğmesine tıklayarak Disk Temizleme yazın. Sistem Dosyalarını temizle düğmesine tıklayarak silinebilecek sistem dosyalarına göz atın. Eğer Windows güncellemesi yapmış iseniz ve eski sürüm geri yükleme ihtimali sebebiyle hala bilgisayarınızda duruyor olabilir. Bunu C sürücüsüne bakıp Windows.old klasörünün olup olmadığına bakarak da anlayabilirsiniz. Daha sonra silinebilecek dosyalar kısmından gerekli görmediğiniz dosyaları seçerek silebilirsiniz.
Windows+R – temp ve %temp% klasörlerinizin içindekileri kendiniz silebilirsiniz.
5:15 3. Sürücüler. Tüm sürücülerin yüklü olduğundan emin olunuz. Bunun için Ara düğmesine tıklayarak Aygıt Yöneticisi yazın. Burada bilgisayarınızda bulunan bütün aygıtlar listelenir. Aygıtların düzenli ve verimli çalışmaları doğru sürücünün yüklü olmasıyla mümkündür. Eğer problemli bir aygıt varsa sarı işaretli olacaktır. Aygıt üzerinde sağ tuşla tıklayarak Sürücüyü güncelleştir i seçin. İnternet bağlantınız varsa muhtemelen internetten bulup yükleyecektir. Aksi halde sizin internetten bulup buraya yüklemeniz gereklidir.
6:18 4. Güncellemeler. Güncellemeleri kapatmak ve istediğiniz zaman kendiniz yüklemek sistemi hızlandırır. Bunun için Ayarlar dan Güncelleşme ve Güvenlik ayarlarına girin. Güncellemeleri 7 günlüğüne duraklat a tıklayın. Böylece 7 gün bilgisayarınızda güncelleme yapılmayacak ve sisteminiz bununla meşgul olamayacaktır. Ama güncellemeleri daha sonra uygun olan bir vakitte yüklemeniz Windows güvenliği açısından önemlidir.
6:50 5. 1 anti virüs. Sisteminizde sadece bir anti virüs programının kurulu olduğundan emin olun. Bu da sık yapılan hatalardandır.
Virüs kontrolü yapın.
8:48 6. Gereksiz Programlar. Size gerekli olmayan programları silebilirsiniz.
9:31 7. Başlangıç Programları. Bazı programlar Windows çalışmaya başladığı anda otomatik olarak çalışmaya başlar. Bu programları göz atıp gerekli olmayanları açılışta kapatabilirsiniz.
10:24 8. Çalışan Programlar. Yine bu Görev Yöneticisi penceresinde İşlemler ve Performans bölümlerinden bilgisayarımızda an olarak çalışan programları ve sisteme etkilerini görebilir ve bilgisayarımızın çalışma performansını kontrol edebiliriz.
11:38 9. Görsel efektler. Görsel efektleri kapatabilirsiniz.
12:30 10. Kişiselleştirme Ayarları. Arka Plan olarak düz renk seçebilirsiniz. Başlangıç bölümünde size gerekli olmayan bölümleri kapatabilirsiniz. Görev çubuğunda kullanmıyorsanız Kişileri kapalı tutun.
13:28 11. Gizlilik Ayarları. Burada size gerekli olmayan bütün özellikleri kapatabilirsiniz. En önemlisi ise Arka Plan Uygulamalarıdır.
14:22 12. Bildirimler. Ayarlar – Sistem – Bildirimler – Size gerekli olmayan bildirimleri kapatabilir, Windows un hızını artırabilirsiniz.
14:43 13. Geri Dönüşüm Kutusu. Geri Dönüşüm Kutusunu boş tutmaya çalışın.
14:55 14. Sürücüyü en iyi duruma getir ve birleştir –
15:40 15. Hizmetler –
regedit Registry Kayıt Defteri Düzenleyicisi –

İşte bu kadar! İyi çalışmalar.