Python Öğreniyorum 2 – Veri girişi çıkışı (Soru çözümlü)

16.10.2020 0 Yazar: Yönetici

Python Öğreniyorum 2 – Veri girişi çıkışı (Soru çözümlü). Bu videomuzda Python’da programa veri giriş ve çıkış işlemlerini öğreneceğiz.

Merhabalar. Python serimizin 2.videosuna hoş geldiniz. 1.videomuzda pyhton ve pycharm programlarını kurarak kod yazmaya hazır hale gelmiştik. Bu videomuzda Python’da programa veri giriş ve çıkış işlemlerini öğreneceğiz. Yani mesela programa iki sayı giriyoruz ve program toplam sonucunu ekrana yazıyor. Her videomuzun sonunda o konuyla alakalı duruma göre 3-5 soru çözümü yapılacaktır.

Öncelikle veri çıkış yani print() komutuyla başlayalım.

Veri girişi için input() komutu kullanılır.

Burada veri girişi yapıldığında yani bir isim girildiğinde, girilen ismi programda kullanmak için ad isimli bir değişken tanımlandı. Değişken isimleri harf, sayı ve alt çizgi içerebilir ve harf ile başlamalıdır. Ayrıca Python case sensitive dir yani küçük ve büyük harfler farklı kabul edilir. Mesela ad ve Ad farklı değişkenlerdir.

input komutu ile text string veri girişi yapılabilir. Sayı girmek için veriyi sayıya dönüştürmek gerekir. Tam sayı ise int komutu, ondalık sayı ise float komutu kullanılır. Girilen iki tam sayının toplamını bulan programı yazalım.

Burada ondalık sayı girişi yaparsanız hata verir. Ama tam tersi olursa, yani float olarak tanımlanır ve tam sayı girilirse tam sayıyı ondalık sayı gibi kabul eder ve hata oluşmaz.

Burada kullandığımız int ve float komutları aslında yazıyı sayıya çevirme işlemi yaptılar, tam ters işlem için yani sayıyı yazıya çevirmek için str komutu kullanılır. Bu genellikle string özelliklerinden faydalanmak için kullanılır. String özelliklerini öğrenmek için ayrı videomuz olacak.

Girilen 2 string i toplama işlemine tabi tutarsak ne olur? İki string birleşir.

Ayırca string i sayı ile çarpma işlemi de yapılabilir. String sayı adedince çoğaltılır.

Soru çözümleri

  1. Dik üçgenin alanı

Dik üçgenin dik kenarlarının uzunluklarını alıp, dik üçgenin alanını hesaplayan programı yazınız.

Kenar uzunlukları ayrı satırlarda yazılıdır.

Giriş:
4
6

Çıkış:
12

Elmaları paylaştır

n çocuk k elmayı eşit şekilde paylaşıyorlar, kalanlar sepette kalıyor.

Her bir çocuğa ne kadar elma düşer?

Sepette ne kadar elma kalır?

Program n ve k sayılarını alıyor ve cevap olarak istenilen 2 sayıyı veriyor.

Giriş:
4
30

Çıkış:
7
2

  1. Elektronik saat

Günün başından beri kaç dakika geçtiği programa n olarak giriliyor. Program kaç saat ve kaç dakika geçtiğini gösteriyor. Saat 0 ile 23 arasında bir sayı, dakika 0 ile 59 arasında bir sayı olabilir. Ayrıca unutmayın ki programa girilen n sayısı bir gündeki toplam dakikadan daha fazla olabilir.

Giriş:
150

Çıkış:
2 30

Giriş:
1441

Çıkış:
0 1

  1. Sıralar

Okulda 3 yeni sınıf açılıyor. Her sırada 2 öğrenciden fazlası oturamaz. Her sınıftaki öğrenci sayısı bellidir. Kaç tane sıra alınması gereklidir? Programa her sınıftaki öğrenci sayısı ayrı satırlarda giriliyor.

Giriş:
20
21
22

Çıkış:
32

Giriş:
17
19
18

Çıkış:
28